Staan de juiste gegevens vermeld in de Kruispuntbank?

Sinds de opstart van je praktijk deden er zich misschien veranderingen voor: naast je werk als psychotherapeut organiseer je nu misschien ook workshops of heb je een 2e vestiging geopend of ben je recent verhuisd…Het zijn slechts enkele voorbeelden van de wijze waarop je praktijk doorheen de tijd verandert. Heb je er ook aan gedacht om deze wijzigingen te laten vermelden in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO)? In deze blog vertel ik je waarom dit belangrijk is.

De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is een databank dat beheerd wordt door FOD economie. Heel wat partijen doen er een beroep op om gegevens op te zoeken van zowel eenmanszaken als vennootschappen: bijvoorbeeld commerciële naam, activiteiten, adresgegevens enzovoort.

Zorg ervoor dat je gegevens up to date zijn om boetes te vermijden

 

Wil je zien wat er over jouw praktijk vermeld staat in de KBO dan kan je met je eID inloggen op My Enterprise, het onlineplatform van de FOD Economie.

 

Doe het zeker als er sinds de opstart van de praktijk wijzigingen waren en dit om volgende redenen:

 

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van je gegevens

De gegevens in de KBO dienen conform de werkelijke situatie te zijn. Verandert er iets aan je bedrijfsgegevens, dan moet je die wijziging binnen de maand doorvoeren in de KBO. Doe je dat niet, dan overtreed je de wet en riskeer je een administratieve boete.

Enkele voorbeelden van wijzigingen: de activiteiten die je uitoefent, het adres waar je de activiteiten uitoefent, de commerciële naam van je praktijk, het bankrekeningnummer, ... 

 

  • Gebrekkige info kan leiden tot een weigering van je aanvraag

Niet alleen de RSZ en de BTW halen gegevens uit de KBO voor hun administratie, ook bijvoorbeeld de Vlaamse Overheid maakt van deze databank gebruik als je een subsidieaanvraag doet in het kader van de KMO Portefeuille ... Je riskeert dat ze je aanvraag weigeren tot de gegevens wel correct zijn.

 

  • Je klanten én concurrenten kijken ook mee

Via de onlinetool My Enterprise heeft iedereen toegang tot een aantal basisgegevens. Zo kunnen ook je cliënten en concurrenten je ingeschreven activiteiten en ondernemingsvaardigheden checken. Zijn die niet up-to-date, dan kan je in de problemen komen.

Wist je bijvoorbeeld dat het niet vermeld zijn van de NACE-code 85.599 ervoor kan zorgen dat je cliënt de betaling van de factuur voor een workshop kan weigeren.

 

Sommige bedrijfsgegevens kan je zelf aanpassen in de KBO via My Enterprise, andere aanpassingen zijn betalend en moeten door een erkend ondernemingsloket gebeuren. Via de website van het ondernemingsloket kan je heel wat wijzigingen zelf invoeren en meteen ook de betaling in orde brengen.

Deze blog werd geschreven door Sonja Delbeecke. Ze heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.

 

© update 2024 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden

 

Wil je mijn volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in.

 

 

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.